Vårt Agila racingteam vann mästerskapet!

Agilakontrakt.se sponsrar en lovande talang i Svensk Racing – Linus Lundqvist. Linus team, LL Motorsport är lite av en ”outsider” och har gjort en otroligt resa. Från att vara en helt okänd aktör i Svensk racing till att bli en tongivande aktör på juniorsidan, på två år. LL Motorsport har visat hur du kan åstadkomma mer med mindre, hur rätt inställning och process är viktigare än dina resurser. Teamet har lånat många ideer från Agilt och Lean, för att se till att sin utvecklingskurva håller sig före konkurrenternas.

STCC Anderstorp. Foto: Jerry Karlgren

Linus på STCC Anderstorp. Foto: Jerry Karlgren

Racing är ett teamarbete under hårt tidspress. Tillfällen och motgångar kommer och går. Dessa förutsättningar gäller alla. Samverkan mellan team och förare avgör din förmåga att nyttja förutsättningarna som ges till din fördel. Kort sagt: din förmåga att vara bäst när det gäller.

Häng med på ett varv runt banan och få en glimt av racing..

För att lära oss hur teamet utvecklats tog vi chansen att ställa tre snabba till Bo Hanner, raceingenjör på LL Motorsport.

raceengineer_bo3_500x500

”Grattis till framgångarna och mästerskapssegern. Ert team har tagit stora steg framåt i år. Vilka skulle du peka ut som de viktiga faktorerna bakom framstegen?”

Tackar! Ja denna säsong har varit fantastisk på många sätt. Den absolut viktigaste faktorn och grunden för teamets utveckling, är att vi har varit ett fantastiskt gäng där alla tillsammans och på ett prestigelöst sätt  jobbat mot samma mål. Den andra viktiga faktorn är hur vi utvecklat våra metoder Vi är ett team där alla jobbar med racing på deltid. Det råkar samtidigt vara så att flera av oss jobbar på företag där Agilt och Lean är etablerade arbetssätt. Därför blev startsträckan väldigt kort när vi inför denna säsong insåg att vi kunde applicera detta tänk i vår racingverksamheten. Agilt och Lean har gett oss högre fokus på att utveckla vår förmåga under rådande säsong. Detta på alla plan. Det är nog det som enskilt boostat teamets utveckling mest i år.

”Racing kan på många sätt liknas vid produktutveckling på sterioder. Hur stor del av framstegen under en säsong är hänförbar till förmågan att lära sig under pågående säsong, jämfört med vad man kände till när den startade?”

Att sätta någon form av siffra på detta är nog väldigt svårt, men den är stor. Om vi tittar på hur vi jobbade i slutet av denna säsong jämfört med hur vi jobbade för ett år sen vid samma tidpunkt, så är det en avsevärd skillnad. För mekaniker har det handlat mycket om att vi ska förbättra metoder för att säkerställer att grejerna blir rätt monterade och inställningarna rätt gjorda. Minsta misstag från en mekaniker innebär oftast att du korsar mållinjen långt efter de andra. För att tillse att förutsättningarna är de bästa möjliga har vi jobbat med att införa förbättringar i realtid. Ett exempel; när vi hittat någon form av risk/avvikelse då har den direkt fått en egen ”handritad” checkpunkt på listan för bilen som gås igenom under racehelgen. Till nästa race har den varit införd på den ordinarie checklistan.

När det gäller att ta fram inställningarna för bilarna, som alltid blir olika beroende på förare, bana och väder, så är det det området där vi jobbat mest med. Jobbet i sig är ju också en iterativ process där vi jobbar fram den optimala inställningen under testpassen innan tävlingen. Här vill jag nog påstå att vi har ett helt annat sätt att jobba idag jämfört med hur det såg ut i maj, när säsongen började. Men här hamnar vi då in på ett område som är en väl bevarad hemlighet inom teamet.

”Om vi blickar framåt, vad är nästa stora målsättning?”

Denna säsong har vi nu jobbat med att Linus ska bli redo att ta steget ut på den internationella racingarenan – och nu är han redo för det! Vårt mål för nästa säsong är att hjälpa flera unga racingförare framåt i karriären. Sen ska även teamet vässas ännu mera…

———

psst: Vill även du ligga steget före och förstå hur du upphandlar för att nå avsedd effekt? Träffa personerna bakom två lyckade satsningar (digitalisering och byggnation) upphandlade med hjälp av Agila kontrakt. Seminariet går av stapeln den 21:a Feb i Stockholm. Anmäl dig här.

———
Länkar om Linus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *